Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ο ολλανδικός φούρνος Dutch Oven – 5 συνταγές από την Enders

Ο ολλανδικός φούρνος Dutch Oven - 5 συνταγές από την Enders
Dutch Oven ή ο ολλανδικός φούρνος είναι η τέλεια προσθήκη στο μπάρμπεκιου σας. Με την μαντεμένια γάστρα θα ετοιμάσετε μια μεγάλη ποικιλία από νόστιμα και εύκολα πιάτα από κρέας και λαχανικά, ζυμαρικά και επιδόρπια. Στον Dutch Oven μπορείτε να ψήσετε, να μαγειρέψετε και να τηγανίσετε. Εκτός στο μπάρμπεκιου, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο φούρνο ή στο γκριλ.

Τι είναι το Dutch Oven;

Το Dutch Oven είναι ένα τεράστιο δοχείο από χυτοσίδηρο με χοντρά τοιχώματα και καπάκι. Ορισμένα μοντέλα μοιάζουν με κατσαρόλες από χυτοσίδηρο, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές. Το πρώτο είναι το καπάκι - στον ολλανδικό φούρνο είναι σημαντικά πιο ογκώδες και κλείνει πιο σφιχτά. Yπάρχει μια τρύπα για έναν αισθητήρα θερμομέτρου κρέατος. Το Dutch Oven έχει επίσης επίπεδο πάτο και τα τοιχώματα είναι παχύτερα από αυτά της κατσαρόλας. Χάρη στο σχήμα και το υλικό του, το Dutch Oven διαθέτει ειδική μεταφορά θερμότητας, η οποία εξασφαλίζει εξαιρετικό ψήσιμο των πιάτων. Ο χοντρός πάτος προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα και το τεράστιο καπάκι εμποδίζει τη διαφυγή ατμού και το φαγητό παραμένει ζουμερό και αρωματικό. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι το μαγείρεμα με ολλανδικό φούρνο διατηρεί όλες τις πολύτιμες ουσίες στα προϊόντα. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τον ολλανδικό φούρνο είναι ότι το φαγητό γίνεται πιο νόστιμο μετά από 3-4 χρήσεις. Το μαντέμι αλλάζει με τη θερμοκρασία (μην ανησυχείτε αν αλλάξει χρώμα) και μετά από κάθε μαγείρεμα βελτιώνει τις ιδιότητές του.

Πώς να φροντίσετε τον ολλανδικό φούρνο;

 Εάν ακολουθήσετε μερικούς βασικούς κανόνες, θα χρησιμοποιείτε τον Ολλανδικό φούρνο για πολλά χρόνια ακόμα. Πρώτον, ο χυτοσίδηρος είναι ένα εύθραυστο υλικό - προσέξτε να μην πέσει. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στo χυτοσίδηρο δεν του αρέσουν οι διαφορές θερμοκρασίας. Μην τοποθετείτε ένα κρύο δοχείο σε ζεστό μπάρμπεκιου, ούτε ένα ζεστό δοχείο σε κρύα επιφάνεια. Περιμένετε να κρυώσει εντελώς ο ολλανδικός φούρνος πριν τον καθαρίσετε.

Πώς να καθαρίσετε τον ολλανδικό φούρνο;

Τα περισσότερα μαντεμένια σκεύη έχουν μια πρόσθετη επίστρωση που καταστρέφεται κατά το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων. Μην χρησιμοποιείτε σκληρά ή λειαντικά καθαριστικά στον ολλανδικό φούρνο. Εάν υπάρχουν περισσότερες στρώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα για να καθαρίσετε. Μερικοί επαγγελματίες σεφ λένε ότι πλένουν τα πιάτα μόνο με ζεστό νερό.

Συνταγές για Dutch Oven

 Αφού σας παρουσιάσουμε τα χαρακτηριστικά του ολλανδικού φούρνου, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε το μαγείρεμα. Εδώ είναι οι προτάσεις μας:

Ψητά χοιρινά παϊδάκια στο Dutch Oven

Η πρώτη συνταγή για Ολλανδικό Φούρνο που θα σας προσφέρουμε είναι για μοναδικά νόστιμα χοιρινά παϊδάκια αργά ψητά.
Ψητά χοιρινά παϊδάκια στο Dutch Oven

Απαραίτητα υλικά:

  • Περίπου 2 κιλά. χοιρινά παϊδάκια
  • Σάλτσα μπάρμπεκιου
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν
  • 2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
  • 2 κ.σ. Σάλτσα ταμπάσκο
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 20 γρ βούτυρο

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Ανάψτε το μπάρμπεκιου και βάλτε το μαντεμένιο σκεύος. Βήμα 2: Προσθέστε το βούτυρο και μόλις λιώσει σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Βήμα 3: Προσθέστε όλα τα υλικά χωρίς τα παϊδάκια για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Βήμα 4: Βάλτε τα παϊδάκια, βάλτε το καπάκι στον ολλανδικό φούρνο και ψήστε σε κλειστό μπάρμπεκιου (θερμοκρασία περίπου 150 βαθμούς) για περίπου 3 ώρες. Ιδέα σερβιρίσματος: Όταν σερβίρετε τα περιχύνετε με τη σάλτσα.

Ψαρονέφρι κρεμμυδιού στο Dutch Oven

Το ψαρονέφρι είναι μια αγαπημένη σπεσιαλιτέ στους λάτρεις του βοείου κρέατος. Από την Enders θα σας προσφέρουμε έναν διαφορετικό τρόπο παρασκευής του.

Απαραίτητα υλικά:

  • 700-800 γρ ψαρονέφρι 
  • 5 κρεμμύδια
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κουτ. αλεύρι
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • αλάτι
  • 3 κ.σ. τοματοπολτός
  • 1 καρότο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
Ψαρονέφρι κρεμμυδιού στο Dutch Oven

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Πριν ψήσετε το κρέας, σκεφτείτε αν θα χωρέσει στον ολλανδικό φούρνο, καθώς δεν πρέπει να είναι το ένα πάνω στο άλλο. Αν χρειαστεί, μπορείτε να το κάνετε σε 2 κομμάτια. Βήμα 2: Αλείφουμε καλά το ψαρονέφρι με ένα μείγμα από αλεύρι, πιπέρι και αλάτι. Αλείφουμε με λάδι τον πάτο της μαντεμένιας σκευής, το βάζουμε στο μπάρμπεκιου, κλείνουμε το καπάκι, ανάβουμε και αφού ζεσταθεί στους 180 βαθμούς, βάζουμε το ψαρονέφρι.Βήμα 3: Ψήνουμε για περίπου 6-8 λεπτά από κάθε πλευρά. Βάζουμε το κρέας σε ένα πιάτο, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία, βάζουμε το υπόλοιπο λάδι στον ολλανδικό φούρνο και προσθέτουμε το κρεμμύδι.Βήμα 4: Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι. Βάζουμε πάνω το ψαρονέφρι, το αλείφουμε καλά με τον πελτέ ντομάτας. Γύρω του βάζετε καρότο, σκελίδες σκόρδο και αλατοπιπερώνετε με περισσότερο μαύρο πιπέρι.Βήμα 5: Βάλτε το καπάκι στο ταψί, κλείστε το μπάρμπεκιου και ψήστε για περίπου 1 1/2 ώρα. Στα 20-30 λεπτά ανοίγουμε και περιχύνουμε με το ζουμί το κρέας. Αν είναι μικρό, προσθέστε λίγο νερό (2-3 κ.σ.). Ιδέα σερβιρίσματος: Σερβίρετε το ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες τουλάχιστον μετά από 15 λεπτά αφού βγάλετε το πιάτο από το μπάρμπεκιου.Συμβουλές: Μην αφαιρείτε το πιάτο από το μπάρμπεκιου καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Αρωματικά μπουτάκια κοτόπουλου στο Dutch Oven

Εδώ είναι μια αντισυμβατική συνταγή για μπούτια κοτόπουλου.
Αρωματικά μπουτάκια κοτόπουλου στο Dutch Oven

Απαραίτητα υλικά:

  • 1,5 κιλό. μπουτάκια κοτόπουλου
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ μικρά μανιτάρια
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • ένα μικρό κομμάτι φρέσκο ​​τζίντζερ
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο
  • 2 τεμ. γλυκάνισο
  • 1 κουτ. ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κ.σ. ξύδι κρασιού
  • 1 κ.γ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Ζεσταίνουμε το μπάρμπεκιου μαζί με τον ολλανδικό φούρνο στον οποίο βάζετε το λάδι. Μόλις ζεσταθεί, τοποθετήστε το δέρμα των μηρών προς τα κάτω.Βήμα 2: Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν - περίπου 10 λεπτά. Τα βγάζετε σε ένα πιάτο.Βήμα 3: Βάλτε τα μανιτάρια, τον γλυκάνισο, την κανέλα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο και το τζίντζερ σε ολλανδικό φούρνο.Βήμα 4: Σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά και προσθέτουμε το ζωμό, το ξύδι, τη σάλτσα σόγιας και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και επιστρέφουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι, με την πέτσα προς τα πάνω.Βήμα 5: Ψήνουμε για περίπου μία ώρα στους 180 βαθμούς, με σκεπασμένο καπάκι στο ταψί και ψήνουμε στο μπάρμπεκιου. Τα μπουτάκια κοτόπουλου είναι έτοιμα!

Ratatouille στο Dutch Oven

Το ρατατούιγ είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο χωρίς κρέας, που γίνεται εξαιρετικά νόστιμο σε μπάρμπεκιου υγραερίου.

Απαραίτητα υλικά:

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα
  • 2-3 κολοκυθάκια
  • 2-3 ντομάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κλωνάρι φρέσκο ​​θυμάρι
  • 3-4 φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • μαύρο πιπέρι - αναμεμειγμένο με κόκκους
  • αλάτι για γεύση
Ratatouille στο Dutch Oven

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Κόβουμε το κρεμμύδι σε μισοφέγγαρα και τα λαχανικά σε κύβους.Καλό είναι να μουλιάζουμε τους κύβους της μελιτζάνας σε αλατόνερο για να εξαφανιστεί η πικρή γεύση.Βήμα 2: Βάλτε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στον ολλανδικό φούρνο και τοποθετήστε το στο μπάρμπεκιου.Το ανάβουμε και αφού ζεσταθεί το λίπος ρίχνουμε τη μελιτζάνα και αλατοπιπερώνουμε λίγο. Βήμα 3: Μετά από 2-3 λεπτά προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.Βήμα 4: Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ, σε Ολλανδικό φούρνο βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι.Βήμα 5: Ανακατεύουμε και αφού μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο, 2-3 κόκκους μαύρο πιπέρι, το θυμάρι (ολόκληρο το κοτσάνι) και τη δάφνη, ανακατεύουμε. Βήμα 6: Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές, μετά από 2-3 λεπτά προσθέτουμε τη μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια που έχουμε χωρίσει προηγουμένως.Βήμα 7: Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς περίπου, βάζουμε το καπάκι στο μαντεμένιο ταψί και αφήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά σε κλειστό μπάρμπεκιου.Βήμα 8: Όταν τελειώσετε, προσθέστε τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού και ανακατέψτε.Ιδέα σερβιρίσματος: Σερβίρετε ως αυτόνομο πιάτο ή χρησιμοποιήστε ρατατούιγ για να γεμίσετε σάντουιτς.

Σπιτικό ψωμί στο Dutch Oven

 Το σπιτικό ψωμί είναι το πιο νόστιμο, και αυτό στο Dutch Oven είναι εκπληκτικό!

Σπιτικό ψωμί στο Dutch Oven

Απαραίτητα υλικά:

  • 500 γρ αλεύρι τύπου 500
  • 1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα (νερό)
  • 1 πακέτο ξηρή μαγιά
  • 1/4 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ίσο κουτ. αλάτι
  • 1 κουτ. ζεστό νερό
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • ελαιόλαδο για επάλειψη

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Σε ένα κατάλληλο μπολ ρίχνουμε τη ξερή μαγιά, προσθέτουμε το γάλα και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε πολύ καλά (να μην υπάρχουν σβώλοι) και βάζουμε το μπολ σε ένα άλλο μπολ με χλιαρό νερό. Σε ένα κατάλληλο μπολ ζυμώματος ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Βήμα 2: Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε την αφρισμένη μαγιά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αυγό με χλιαρό νερό και προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και μετά ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.Βήμα 3: Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τη βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ, κάνουμε μια τρύπα με το δάχτυλό μας και σκεπάζουμε με μια ζεστή πετσέτα. Βήμα 4: Αφήνουμε για 1 ώρα και μετά ανακατεύουμε καλά.Βήμα 5: Αλείφουμε καλά το ελαφρώς ζεσταμένο μαντεμένιο σκεύος με ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα το διαμορφωμένο ψωμί. Κλείνουμε με το καπάκι. Βήμα 6: Ψήνουμε στο μπάρμπεκιου για περίπου 40 -50 λεπτά στους 180 βαθμούς, και τα τελευταία 10 λεπτά ψήνουμε χωρίς καπάκι. Το σπιτικό ψωμί είναι έτοιμο!
Αυτά είναι πολύ λίγα από τα πιάτα που μπορείτε να μαγειρέψετε στο Dutch Oven. Εάν τη αποκτήσετε αυτη τη σκευή ,μπορείτε να πειραματιστείτε και ετοιμάστε μοναδικές και νόστιμες σπεσιαλιτέ - δεν υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορείτε να μαγειρέψετε
Αφήστε μια απάντηση