Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Σολομός στο μπάρμπεκιου – συμβουλές και συνταγές ψησίματος

Σολομός στο μπάρμπεκιου - συμβουλές και συνταγές ψησίματος
Ο σολομός δεν είναι παραδοσιακό ψάρι στα τα μέρη μας, αλλά γίνεται όλο και πιο κοινό στο μενού μας. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή είναι εξαιρετικά αρωματικό και νόστιμο, αλλά και επειδή είναι πλούσιο σε πολύτιμες ουσίες. Ο σολομός είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια για ψήσιμο στο μπάρμπεκιου. Κοτλέτα, φιλέτο ή μπριζόλα - ο ψητός σολομός είναι μια πραγματική απόλαυση.

Γιατί είναι τόσο χρήσιμος ο σολομός;

Ο σολομός υπάρχει σε πολλές δίαιτες και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι από τα πιο διαιτητικά τρόφιμα, και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά πλούσια σε πολύτιμες ουσίες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά κάνουν καλό στην καρδιά και ενισχύουν τον μεταβολισμό. Οι πρωτεΐνες που περιέχει απορροφώνται πολύ εύκολα από τον οργανισμό, και 100 g από αυτό περιέχει την ημερήσια δόση βιταμίνης D. Ο σολομός περιέχει επίσης πάνω από 80 πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σελήνιο, βιταμίνη Β12, φώσφορος, ψευδάργυρος κ.λπ. Διατροφικές αξίες για 100 γραμμάρια σολομού:

  • 182 kcal
  • 19 γρ λίπους
  • 12 g πρωτεΐνης
  • 0 g υδατάνθρακες

Πώς να επιλέξετε ποιοτικό σολομό;

Στην Ελλαδα προσφέρεται κυρίως κατεψυγμένος σολομός, αλλά θα βρείτε και φρέσκο σε κάποια καταστήματα, που είναι η καλύτερη επιλογή. Δώστε προσοχή στην ημερομηνία λήξης - κατά κανόνα. Θα ακούσετε συχνά ότι πρέπει να προσέχετε για το χρώμα, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Ανάλογα με το είδος, ο σολομός είναι ροζ, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, και μερικά άγρια είδη λευκά. Ο σολομός πρέπει να είναι χωρίς μώλωπες ή λεκέδες και να μην είναι πολύ
μαλακός. Ο σολομός είναι πολύ θρεπτικός και αρκούν 100-150 γρ. για μια μερίδα.

Συμβουλές για το ψήσιμο σολομού στο μπάρμπεκιου

Όπως τα περισσότερα ψάρια, ο σολομός έχει πολύ τρυφερή σάρκα και πρέπει να είστε προσεκτικοί στο ψήσιμο.Μην τα παρακάνετε με το λίπος - ο σολομός είναι λαδερό ψάρι. Εάν υπάρχει πέτσα, μην βιαστείτε να την αφαιρέσετε - θα προστατεύσει το σολομό από το κάψιμο στη σχάρα.,εκτός  αν έχετε επιλέξει αργό ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα Grill  για να γυρίσετε το ψάρι - έτσι θα διατηρήσει την καλή του εμφάνιση. Καταναλώστε το ζεστό, γαρνιρισμένο με ψητά λαχανικά και σαλάτα. 

Φιλέτο σολομού στο μπαρμπεκιου - κλασική συνταγή

Αυτός είναι ένας γρήγορος, εύκολος και νόστιμος τρόπος για να μαγειρέψετε σολομό σε μπάρμπεκιου.
Φιλέτο σολομού στο μπαρμπεκιου - κλασική συνταγή

Απαραίτητα υλικά:

  • 4 φιλέτα σολομού (περίπου 150 γρ. το καθένα)
  • 1 λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. σκόνη σκόρδου
  • 1/2 κουτ. σκόνη κρεμμυδιού
  • 1 κουτ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1 κουτ. αποξηραμένος βασιλικός
  • αλάτι
  •  

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Ανακατεύουμε καλά τα ξηρά μπαχαρικά.Βήμα 2: Αλείφουμε τα φιλέτα με ελαιόλαδο και μετά πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών και από τις δύο πλευρές. Βήμα 3: Προθερμαίνουμε το μπάρμπεκιου στους 180º C και ψήνουμε σε μαντεμένια πλάκα αλειμμένη με ελαιόλαδο ή ψήνουμε στη σχάρα για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Ιδέα σερβιρίσματος: Σερβίρουμε με μια φέτα λεμόνι και λαχανικά.Συμβουλές:

Στοίβα σολομού στο μπάρμπεκιου με εστραγκόν

Αν ακόμα δεν έχετε φτιάξει ψάρι με εστραγκόν, ήρθε η ώρα να το δοκιμάσετε.

Απαραίτητα υλικά:

  • 4 στοίβες σολομού
  • 2-3 κοτσάνια φρέσκο ​​εστραγκόν ψιλοκομμένο
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 75 γρ βούτυρο
  • αλάτι
  •  
Στοίβα σολομού στο μπάρμπεκιου με εστραγκόν

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Σε ένα μπολ ανακατέψτε το βούτυρο με λεμόνι και μπαχαρικά.Βήμα 2: Απλώστε το μισό μείγμα στις στοίβες σολομού και ψήστε το από πάνω στο προθερμασμένο γκριλ μπάρμπεκιου.Βήμα 3: Χρειάζονται συνολικά 10-15 λεπτά. Ιδέα σερβιρίσματος: Σερβίρετε ζεστό με το υπόλοιπο λάδι.Συμβουλές:

Μαρινάδα σολομού σχάρας με θυμάρι και κάπαρη

Θα μαγευτείτε από τον αρωματικό συνδυασμό ψητού σολομού και μαρινάδας απο θυμάρι και κάπαρη.
Μαρινάδα σολομού σχάρας με θυμάρι και κάπαρη

Απαραίτητα υλικά:

  • 4 φιλέτα σολομού (περίπου 150 γρ. το καθένα)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 σκελίδες σκόρδο - ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. κάπαρη - ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. άνηθος - ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι θυμάρι - ψιλοκομμένο
  • πιπέρι
  • αλάτι

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Το πρώτο βήμα είναι να προετοιμάσετε ένα μείγμα από ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σκόρδο, κάπαρη, άνηθο, θυμάρι, πιπέρι και αλάτι.Βήμα 2: Τοποθετήστε τα κομμάτια σε ένα γυάλινο ή κεραμικό σκεύος σολομό στη σειρά και ρίξτε τη μισή μαρινάδα και μετά σκεπάστε τα για 3-4 ώρες στο ψυγείο. Βάλτε το άλλο μέρος του μείγματος στο ψυγείο.Βήμα 3: Αφαιρέστε το 30 λεπτά πριν το ψήσιμο. Προθερμαίνετε το μπάρμπεκιου στους 180 βαθμούς. Βήμα 4: Συνιστούμε το ψήσιμο σε μια μαντεμένια πλάκα, την οποία πρέπει να λαδώσετε πριν το ψήσιμο. Βήμα 5: Τακτοποιήστε τα κομμάτια του σολομού αρχικά με την πέτσα προς τα πάνω, ψήστε για 3-4 λεπτά, μετά γυρίστε, αλείψτε το με την υπόλοιπη μαρινάδα και ψήστε για 5-8 λεπτά προσθέτοντας τη μαρινάδα περιοδικά. Ιδέα σερβιρίσματος: Συμβουλές:

Στοίβα σολομού στο μπάρμπεκιου με εστραγκόν

Λεμόνι και ψάρι - ένα πραγματικό κλασικό. Θα σας προσφέρουμε έναν διαφορετικό τρόπο να αρωματίσετε τον σολομό με λεμόνι.

Απαραίτητα υλικά:

  • 4 στοίβες σολομού
  • Πιπέρι
  • Θαλασσινό αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 1/2 λεμόνι
  • Τριμμένη φλούδα 1 λεμονιού
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
Στοίβα σολομού με ντρέσινγκ λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Το πρώτο βήμα είναι να ψήσετε τоν σολομό στη σχάρα. Προθερμαίνουμε το μπάρμπεκιου στους 180-200 βαθμούς. Βήμα 2: Αλείφουμε κάθε κομμάτι με λίγο ελαιόλαδο, θαλασσινό αλάτι και πιπέρι. Βήμα 3: Ψήνουμε για 7-8 λεπτά από κάθε πλευρά. Βήμα 4: Μόλις ψηθεί, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο και τον μαϊντανό. Ιδέα σερβιρίσματος: Ρίχνουμε το μείγμα λεμονιού πάνω από τον σολομό πριν το σερβίρουμε.Συμβουλές:

Σολομός μπάρμπεκιου με σάλτσα πέστο

Λατρεύετε τον συνδυασμό ψητού σολομού και σάλτσας πέστο;
Σολομός μπάρμπεκιου με σάλτσα πέστο

Απαραίτητα υλικά:

  • 4 φιλέτα σολομού (περίπου 100 γρ. το καθένα)
  • 1/2 κουτ. πέστο βασιλικού
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 2 κοτσάνια φρέσκο ​​κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Σολ
  •  

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το πέστο με τα υπόλοιπα υλικά. Βήμα 2: Προθερμαίνουμε το μπάρμπεκιου υγραερίου στους 150 βαθμούς και βάζουμε τον σολομό σε λαδόκολλα.Βήμα 3: Ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά και μετά αλείφουμε τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές με τη σάλτσα.Βήμα 4: Ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά προσθέτοντας περιοδικά το μείγμα. Ιδέα σερβιρίσματος: Σερβίρουμε με σαλάτα.Συμβουλές:

Σολομός Teriyaki στο μπάρμπεκιου

Εδώ είναι μια συνταγή για σολομό μπάρμπεκιου για τους λάτρεις των εξωτικών γεύσεων.

Απαραίτητα υλικά:

  • 4 φιλέτα σολομού (περίπου 100-150 γρ. το καθένα)
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
  • 1/2 κουτ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. σάλτσα σόγιας
  • 2 κ.σ. χάρη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα (νιφάδες)
  • 1 κοτσάνι φρέσκο ​​κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ. σούπας άμυλο καλαμποκιού
  • σουσάμι για πασπάλισμα
Teriyaki Barbecue Salmon

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Ανακατέψτε το σκόρδο, το τζίντζερ, τη ζάχαρη, τη σάλτσα σόγιας, το πιπέρι και το σάκε. Βήμα 2: Πάρτε 1/2 κουταλάκι του γλυκού και προσθέστε το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο στη μεγαλύτερη ποσότητα. Βήμα 3: Μαρινάρετε τον σολομό με το μείγμα που προκύπτει σε ένα καλά κλεισμένο δοχείο και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Βήμα 4: Ανακατέψτε το άμυλο με 1 κ.γ. νερό και βάλτε σε μια κατσαρόλα μαζί με το χωρισμένο 1/2 φλιτζάνι μαρινάδα. Τοποθετήστε σε ζεστή πιατέλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει, μέχρι να γίνει ένα γλάσο.Βήμα 5: Ανοίξτε τη σχάρα υγραερίου και περιμένετε να φτάσει τους 180 βαθμούς. Αραδιάστε τα μαριναρισμένα κομμάτια σολομού σε προλαδωμένη σχάρα και θα τα ψήσετε για 6-7 λεπτά από κάθε πλευρά.Ιδέα σερβιρίσματος: Σερβίρετε ζεστό, αλειμμένο με γλάσο και πασπαλισμένο με λίγο σουσάμιΣυμβουλές:
Ελπίζουμε να απολαύσατε τις συνταγές σολομού μπάρμπεκιου. Όπως πάντα, προσπαθήσαμε να έχουμε κάτι για κάθε γούστο. Δροσίστε ένα μπουκάλι καλό λευκό κρασί και ετοιμάστε το μπάρμπεκιου για νέες γαστρονομικές περιπέτειες. Δείτε περισσότερες συνταγές για ψάρια μπάρμπεκιου στο blog μας.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *