Ο σολομός δεν είναι παραδοσιακό ψάρι στα τα μέρη μας, αλλά γίνεται όλο και πιο κοινό στο μενού μας. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή είναι εξαιρετικά αρωματικό και νόστιμο, αλλά και επειδή είναι πλούσιο σε πολύτιμες ουσίες. Ο σολομός είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια για ψήσιμο στο μπάρμπεκιου. Κοτλέτα, φιλέτο ή μπριζόλα - ο ψητός σολομός είναι μια πραγματική απόλαυση.
Γιατί είναι τόσο χρήσιμος ο σολομός;
Ο σολομός υπάρχει σε πολλές δίαιτες και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι από τα πιο διαιτητικά τρόφιμα, και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά πλούσια σε πολύτιμες ουσίες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά κάνουν καλό στην καρδιά και ενισχύουν τον μεταβολισμό. Οι πρωτεΐνες που περιέχει απορροφώνται πολύ εύκολα από τον οργανισμό, και 100 g από αυτό περιέχει την ημερήσια δόση βιταμίνης D. Ο σολομός περιέχει επίσης πάνω από 80 πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σελήνιο, βιταμίνη Β12, φώσφορος, ψευδάργυρος κ.λπ. Διατροφικές αξίες για 100 γραμμάρια σολομού:
- 182 kcal
- 19 γρ λίπους
- 12 g πρωτεΐνης
- 0 g υδατάνθρακες
Πώς να επιλέξετε ποιοτικό σολομό;
Στην Ελλαδα προσφέρεται κυρίως κατεψυγμένος σολομός, αλλά θα βρείτε και φρέσκο σε κάποια καταστήματα, που είναι η καλύτερη επιλογή. Δώστε προσοχή στην ημερομηνία λήξης - κατά κανόνα. Θα ακούσετε συχνά ότι πρέπει να προσέχετε για το χρώμα, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Ανάλογα με το είδος, ο σολομός είναι ροζ, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, και μερικά άγρια είδη λευκά. Ο σολομός πρέπει να είναι χωρίς μώλωπες ή λεκέδες και να μην είναι πολύ
μαλακός. Ο σολομός είναι πολύ θρεπτικός και αρκούν 100-150 γρ. για μια μερίδα.
μαλακός. Ο σολομός είναι πολύ θρεπτικός και αρκούν 100-150 γρ. για μια μερίδα.
Συμβουλές για το ψήσιμο σολομού στο μπάρμπεκιου
Όπως τα περισσότερα ψάρια, ο σολομός έχει πολύ τρυφερή σάρκα και πρέπει να είστε προσεκτικοί στο ψήσιμο.Μην τα παρακάνετε με το λίπος - ο σολομός είναι λαδερό ψάρι. Εάν υπάρχει πέτσα, μην βιαστείτε να την αφαιρέσετε - θα προστατεύσει το σολομό από το κάψιμο στη σχάρα.,εκτός αν έχετε επιλέξει αργό ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα Grill για να γυρίσετε το ψάρι - έτσι θα διατηρήσει την καλή του εμφάνιση. Καταναλώστε το ζεστό, γαρνιρισμένο με ψητά λαχανικά και σαλάτα.
Φιλέτο σολομού στο μπαρμπεκιου - κλασική συνταγή
Αυτός είναι ένας γρήγορος, εύκολος και νόστιμος τρόπος για να μαγειρέψετε σολομό σε μπάρμπεκιου.
Απαραίτητα υλικά:
- 4 φιλέτα σολομού (περίπου 150 γρ. το καθένα)
- 1 λεμόνι
- ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. σκόνη σκόρδου
- 1/2 κουτ. σκόνη κρεμμυδιού
- 1 κουτ. αποξηραμένο θυμάρι
- 1 κουτ. αποξηραμένος βασιλικός
- αλάτι
Εκτέλεση συνταγής:
Στοίβα σολομού στο μπάρμπεκιου με εστραγκόν
Αν ακόμα δεν έχετε φτιάξει ψάρι με εστραγκόν, ήρθε η ώρα να το δοκιμάσετε.
Απαραίτητα υλικά:
- 4 στοίβες σολομού
- 2-3 κοτσάνια φρέσκο εστραγκόν ψιλοκομμένο
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 75 γρ βούτυρο
- αλάτι
Εκτέλεση συνταγής:
Μαρινάδα σολομού σχάρας με θυμάρι και κάπαρη
Θα μαγευτείτε από τον αρωματικό συνδυασμό ψητού σολομού και μαρινάδας απο
θυμάρι και κάπαρη.
Απαραίτητα υλικά:
- 4 φιλέτα σολομού (περίπου 150 γρ. το καθένα)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 σκελίδες σκόρδο - ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ. κάπαρη - ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. άνηθος - ψιλοκομμένος
- 1 ματσάκι θυμάρι - ψιλοκομμένο
- πιπέρι
- αλάτι
Εκτέλεση συνταγής:
Στοίβα σολομού στο μπάρμπεκιου με εστραγκόν
Λεμόνι και ψάρι - ένα πραγματικό κλασικό. Θα σας προσφέρουμε έναν διαφορετικό τρόπο να αρωματίσετε τον σολομό με λεμόνι.
Απαραίτητα υλικά:
- 4 στοίβες σολομού
- Πιπέρι
- Θαλασσινό αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 1/2 λεμόνι
- Τριμμένη φλούδα 1 λεμονιού
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2-3 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση συνταγής:
Σολομός μπάρμπεκιου με σάλτσα πέστο
Λατρεύετε τον συνδυασμό ψητού σολομού και σάλτσας πέστο;
Απαραίτητα υλικά:
- 4 φιλέτα σολομού (περίπου 100 γρ. το καθένα)
- 1/2 κουτ. πέστο βασιλικού
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 2 κοτσάνια φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- Σολ
Εκτέλεση συνταγής:
Σολομός Teriyaki στο μπάρμπεκιου
Εδώ είναι μια συνταγή για σολομό μπάρμπεκιου για τους λάτρεις των εξωτικών γεύσεων.
Απαραίτητα υλικά:
- 4 φιλέτα σολομού (περίπου 100-150 γρ. το καθένα)
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
- 1/2 κουτ. καστανή ζάχαρη
- 1 κουτ. σάλτσα σόγιας
- 2 κ.σ. χάρη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. πάπρικα (νιφάδες)
- 1 κοτσάνι φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ. σούπας άμυλο καλαμποκιού
- σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής:
Ελπίζουμε να απολαύσατε τις συνταγές σολομού μπάρμπεκιου. Όπως πάντα, προσπαθήσαμε να έχουμε κάτι για κάθε γούστο. Δροσίστε ένα μπουκάλι καλό λευκό κρασί και ετοιμάστε το μπάρμπεκιου για νέες γαστρονομικές περιπέτειες. Δείτε περισσότερες συνταγές για ψάρια μπάρμπεκιου στο blog μας.