Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Παραδοσιακά Πασχαλινά πιάτα που μπορείτε να φτιάξετε στο μπάρμπεκιου.

Το Πάσχα είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές της Ορθοδοξίας. Απολαύστε παραδοσιακό Πάσχα με την οικογένειά σας και τους αγαπημένους φίλους με πλούσια εδέσματα, φαγητά και γλυκά. Εμείς από το Enders σας προτείνουμε μερικές από τις αγαπημένες μας συνταγές για το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα.

Μαγειρίτσα

Η μαγειρίτσα μπορεί να φτιαχτεί στο πλαϊνό μάτι του BBQ υγραερίου σας, εξώ στο κήπο σας η στήν βεράντα σας. Εμείς προτείνουμε σας αξεσουάρ πολύ ωραίες κατσαρόλες για BBQ που μπορείτε να χρησιμοποίειται. Από κανένα τραπέζι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, δεν λείπει η παραδοσιακή μαγειρίτσα.
Μαγειρίτσα

Απαραίτητα υλικά:

  • 1 συκωταριά αρνίσια, περίπου 1 κιλό (μαζί με τα πνευμόνια, γλυκάδια κλπ.)
  • 1/2 κιλό εντεράκια
  • 3 μαρούλια (ανάλογα το μέγεθός τους), χοντροκομμένα
  • 6 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 100-150 γρ ρύζι καρολίνα
  • ½ κούπα άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, Πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια τον χυμό τους
  • Ξύσμα λεμόνι
  • Άνηθο
  • Ζωμός από τη μαγειρίτσα

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Πλένουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια.Πλένουμε και τα μαρούλια και το άνηθο με το μαϊντανό και τα κόβουμε.Βήμα 2: Ζεματάμε τη συκωταριά για 15 λεπτά και μετά την ψιλοκόβουμε.Βήμα 3: Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε και το σκόρδο και το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα.Βήμα 4: Προσθέτουμε τη συκωταριά, τη σοτάρουμε ρίχνουμε και τα εντεράκια, σβήνουμε με χυμό από 1 λεμόνι και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μαρούλια και το ρύζι.Βήμα 5: Προσθέτουμε αλατοπίπερο και νερό και τα σιγοβράζουμε περίπου 30–40 λεπτά. Βήμα 6: Προσθέτουμε μυρωδικά και τη βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.Αφού σβήσουμε τη φωτιά, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Βήμα 7: Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό από 2 λεμόνια. Χτυπώντας τα συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο ζωμό από το φαγητό.Βήμα 8: Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε να πάει παντού.Αφού περάσει λίγη ώρα, το αυγολέμονο θα δέσει και θα κάνει τη σούπα πιο πηχτή.Ιδέα σερβιρίσματος: Συμβουλές: Ξαναζεσταίνουμε πριν τη σερβίρουμε.

Τυρί Σαγανάκι στο BBQ

 Η καλύτερες επιλογές για σαγανάκι τυρί είναι γραβιέρα η κεφαλοτύρι. Μπορείτε να χρησιμποιήσετε φορμαέλα, χαλούμ, ταλαγάνι ή μαστέλο. Το σημαντικό σε ένα σαγανάκι είναι να έχει μια όμορφη και αρκετά χοντρή κρούστα ώστε μη λιώσει το τυρί μέσα στο τηγάνι. Αυτός είναι ο λόγος που το περνάμε πρώτα από κρύο νερό και αλεύρι και το τηγαίζουμε σε δυνατή φωτιά.

Απαραίτητα υλικά:

  • 110-120 γρ. γραβιέρα (ή κεφαλογρα-βιέρα ή κασέρι ή κεφαλοτύρι),
  • 1/3 φλ. περίπου αλεύρι,
  • λάδι για τηγάνισμα,
  • ½ λεμόνι.

Για τη σάλτσα:

  • 100 γρ. ντοματίνια, πολύχρωμα
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 2 πιπεριές τσίλι
  • χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
  • 1/2 ματσάκι κόλιανδρο
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Τυρί Σαγανάκι στο BBQ

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Για να πετύχει το σαγανάκι, το τυρί πρέπει να έχει πάχος 1 ½ τουλάχιστον εκατοστό (το πλάτος του θα είναι 7 εκ. και το μήκος του περίπου 10).Βήμα 2: Αν η φέτα του τυριού είναι πιο λεπτή, τότε θα λιώσει στο τηγάνι.Βήμα 3: Καθαρίζετε την κρούστα του τυριού και το βρέχετε κάτω από τρεχούμενο νερό.Βήμα 4: Αμέσως το αλευρώνετε και το τινάζετε ελαφρά για να φύγει το περισσό αλεύρι.Βήμα 5: Μόλις ζεσταθεί το λάδι βάζουμε μέσα το τυρί και το αφήνουμε να ροδίσει για λίγα λεπτά και από τις δυο πλευρές, γυρίζοντάς το προσεχτικά με σπάτουλα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.Βήμα 6: Βάζουμε τα ντοματίνια σε ένα μπολ και τα πιέζουμε με τα χέρια μας μέχρι να σπάσουν. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το βάζουμε στο μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μέλι, τη ρίγανη, τις πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες, τον χυμό από το λεμόνι, τον κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.Ιδέα σερβιρίσματος: Συμβουλές:
Verdețurile sunt pasate foarte bine cu ajutorul unui blender, peste acestea se toarnă zeama în care au fiert mai devreme legumele și se continuă amestecarea lor în blender, până când se obține o consistență preferată. Se adaugă sare și piper, după gust, servindu-se cât este caldă, cu pătrunjel proaspăt presărat deasupra și crutoane rumenite pe grill.

Αρνί μπούτι στο γκριλ

Αρνί μπούτι στο γκριλ

Απαραίτητα υλικά:

  • 1 αρνίσιο μπούτι χωρίς κόκαλο (περίπου 2 κιλά)
  • 6 σκελίδες σκόρδο λεπτοκομμένες
  • φύλλα από 5 κλαδάκια φρέσκου δενδρολίβανου
  • 1 κ.γ. θυμάρι 
  • 2 κ.σ. ρίγανη
  • 80 ml ξύδι βαλσάμικο κρέμα 
  • 250 ml κόκκινο κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το σκόρδο, το δενδρολίβανο, τη ρίγανη, την καπνιστή πάπρικα, το ξύδι, το κρασί το ελαιόλαδο και το πιπέρι.Βήμα 2: Βάζουμε τη μαρινάδα και το αρνί σε μια σακούλα κατά προτίμηση zip lock και κάνουμε ελαφρύ μασάζ στο κρέας. Βγάζουμε όσο αέρα μπορούμε από τη σακούλα, κλείνουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.Βήμα 3: Με μια λαβίδα αφαιρούμε το αρνί από τη μαρινάδα. Τοποθετούμε το αρνί στη σχάρα και ψήνουμε στο BBQ υγραερίου (στους 200ᵒC περίπου) για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ψημένο το θέλετε.Βήμα 4: Εάν χρησιμοποιήσετε ψησταριά με κάρβουνα το ψήσιμο του αρνιού γίνεται με καυτά κάρβουνα τοποθετημένα έμμεσα γύρω γύρω στις πλευρές τις ψησταριάς. Βήμα 5: Ψήνουμε για 30 λεπτά γυρνώντας συχνά και αλείφοντας το κρέας με τη μαρινάδα κάθε φορά που το γυρνάτε. Όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει στους 55-58 Co τότε το βγάζουμε και το τοποθετούμαι σε ένα ταψάκι.Ιδέα σερβιρίσματος: Συμβουλές: Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά

αρνίσια πλευρά

Απαραίτητα υλικά:

  • 6 αρνίσια πλευρά
  • 1/3φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 4σπασμένες σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι
  • 2κουταλιές σούπας ξύδι
  • 2κουταλιές σούπας χυμό λεμόνι
  • 2κουταλάκια ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
  • 1/4φλιτζανιού μουστάρδα
  • 2κουταλάκια μάυρη ζάχαρη 
ΑΡΝΙΣΙΑ ΠΛΕΥΡΑ

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Πιέστε το σκόρδο σε ένα μπολ και κάντε το αλοιφή μαζί με το αλάτι. Ανακατέψτε το με την μουστάρδα, το ξύδι, το δεντρολίβανο, τον χυμό λεμονιού και την μάυρη ζάχαρη. Ανακατεύετε τα όλα στο λάδι αργά.Βήμα 2: Χωρίστε τα πλευρά σε δυο πλαστικές σακούλες επανασφραγιζόμενες και βάλτε από μισή μαρινάτα σε κάθε μία. Βάλτε τες στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.Βήμα 3: Προθερμάνετε το μπάρμπεκιου υγραέριου στο HIGH. Μειώστε στο MEDIUM και αλείψτε ελαφρά την σχάρα με φυτικό λάδι. Βήμα 4: Βάλτε τα πλευρά στην σχάρα με το πάχος προς τα κάτω για 4 λεπτά. Περιστρέψτε την ίδια πλευρά ένα τέταρτο για να κάνετε τα σημάδια του γκριλ επάνω του και ψήστε για άλλα 4 λεπτά. Γυρίστε τα πλευρά με την πλευρά του κόκκαλου και ψήστε για 8 λεπτά.Βήμα 5: Σφηνώστε τα πλευρά το ένα απέναντι στο άλλο με το μέρος που έχει περισσότερο κρέας προς τα κάτω και τα κόκκαλα επάνω, μακριά από την θερμότητα και ψήστε για άλλα 8 λεπτά. Ιδέα σερβιρίσματος:Συμβουλές: Μετά το ψήσιμο αφήστε το σκεπασμένο για 5 λεπτά με αλουμινόχαρτο πριν το κόψετε σε μεμονωμένα πλευρά.

Αρνίσια παϊδάκια με baby λαχανικά

Dacă vrei să te încălzești pe veranda din casă, savurând un preparat din ingrediente ce pot ține răcelile departe, îți recomandăm să încerci această rețetă. Supa cremă de ghimbir și morcovi este pe cât de sănătoasă, pe atât de gustoasă. Iată cât de simplu se prepară la un gratar pe gaz:

Απαραίτητα υλικά:

  • 2 κιλά παϊδάκια αρνίσια
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • 2 πιπεριές τσίλι
  • χυμό από 1 λάιμ
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 4 κ.σ.  χοντρό αλάτι, 
  • Πιπέρι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
Υλικά για τα λαχανικά:
  • 100 γρ. μανιτάρια portobello (3 τεμ.)
  • 200 γρ. πατάτες (baby)
  • 50 γρ. σπαράγγια (4 τεμ.)
  • 200 γρ. καρότα (4 τεμ.)
  • 400 γρ. κολοκυθάκια (4 τεμ.)
  • 3 πρέζες αλάτι
  • 15 ml ελαιόλαδο (3 κουτ. σούπας)

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Σε μέτριο μπολ χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο, , τη μουστάρδα, , αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τον χυμό από το λάιμ, το μέλι, τον δυόσμο ψιλοκομμένο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.Βήμα 2: Πλένουμε και στεγώνουμε τα παϊδάκια. Τα τοποθετούμε σε γυάλινο ή κεραμικό σκεύος και τα αλοίφουμε καλά με τη μαρινάδα ένα- ένα. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε όλη η νύχτα στο ψυγείο να μαριναριστούν.Βήμα 3: Προθερμαίνουμε το μπάρμπεκιου σε δυνατή φωτιά. Βήμα 4: Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά, τα κόβουμε και τα περνάμε μαζί με τις πατάτες απο το BBQ. Βήμα 5: Μεταφέρουμε τα παϊδάκια στην καυτή ψηστιέρα. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Γυρίζουμε τα παϊδάκια από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για 10 λεπτά επιπλέον.Ιδέα σερβιρίσματος: Συμβουλές: Προτείνουμε να μη φοβηθείτε να τα ξεροψήσετε – θέλουν ψήσιμο μέχρι να γίνει τραγανό το λιπάκι τους.Καλή επιτυχία!

Πεϊνιρλί σοκολάτας σε ψησταριά υγραερίου

Sezonul de iarnă este o perioadă numai bună din an pentru a testa friptura de vânat, făcută așa cum trebuie la un gratar pe carbuni. Servit cu vin roșu, ideal pentru cele mai memorabile festinuri din an, mușchiul de căprioara cu legume la grătar descrie un altfel de prânz iernatic.

Απαραίτητα υλικά:

  • 15 γρ ξύδι
  • 420γρ νερό
  • 15γρ φρέσκια μαγιά
  • 15γρ αλάτι
  • 150γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 245γρ αλεύρι κίτρινο
  • 350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Υλικά гια την γέμισεις:
  • 200 γρ. Μασκαρπόνε
  • 80 γρ. marshmallows
  • 4 μπανάνες
  • 80 γρ. Φουντούκια
  • 200 γρ πραλίνα φουντουκιού
Για το σερβίρισμα:
  • κουβερτούρα, λιωμένη

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε πρώτα την ζύμη. Διαλύουμε την μαγιά μέσα σε νερό.Βήμα 2: Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ εκτός από το αλάτι. Ξεκινάμε σε χαμηλή ταχύτητα 8-10 λεπτά μέχρι να πετύχουμε ωραία υφή.Βήμα 3: Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία. Κόβουμε την ζύμη και σχηματίζουμε μπαλάκια 200-250 γρ.Βήμα 4: Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τον πλάστη και του δίνουμε σχήμαΒήμα 5: Βάζουμε με ένα κουτάλι εσωτερικά το μασκαρπόνε, την πραλίνα, απλώνουμε τις μπανάνες σε φέτες, φουντούκια και τα marshmallows. Τοποθετούμε την γέμιση και κλείνουμε ανάποδα τις πλευρές ενώ τσιμπάμε το ζυμάρι στις ενώσεις για να κλέισει η "βάρκα". Βήμα 6: Σκεπάζουμε τα πεινιρλι και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 20 λεπτά.Βήμα 7: Ανάβουμε την ψησταριά σε έμμεσο ψήσιμο και τοποθετούμε την πέτρα πίτσας’. Επιθυμητή θερμοκρασία 220-250°C.Βήμα 8: Αφού προθερμανθεί καλά η πέτρα τοποθετούμε με το ειδικό φτυάρι τα πεινιρλί. Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε για 12-15 λεπτά.Ιδέα σερβιρίσματος: Σερβίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα.Συμβουλές:

Αχλαδόπιτα με κανέλα

Αχλαδόπιτα με κανέλα

Απαραίτητα υλικά:

  • 5 κουταλιές ανάλατο βούτυρο, κρύο + λίγο ακόμα για επάλειψη του ταψιού
  • 1¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1¼ κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ κουταλάκι κανέλα
  • ⅛ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • ½ φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
  • 500 γρ αχλάδια κομμένα
  • ¼ κουταλάκι κανέλα
  • 1 κούπα παχύρευστη κρέμα

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1: Προετοιμάστε τη ψησταριά σας για έμμεσο ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία.Βήμα 2: . Αλείψτε ένα τηγάνι με βούτυρο. Κοσκινίστε το αλεύρι και το baking powder σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια προσθέστε ζάχαρη, αλάτι και κανέλα και ανακατέψτε καλά. Βήμα 3: Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και προσθέστε τα στο μπολ. Αναμίξετε τα υλικά.Βήμα 4: Στη συνέχεια χτυπήστε ελαφρά το γάλα τα αυγά και τη βανίλια και βάλτε τα στο μπολ, ανακατεύοντας καλά. Η ζύμη πρέπει να έχει ανακατευτεί καλά, αλλά να υπάρχουν και μερικά κομμάτια.Βήμα 5: Χύστε ομοιόμορφα στο ταψί.Βήμα 6: Καθαρίζουμε τα αχλάδια από τη φλούδα και τα κουκούτσια τους ,τα κόβουμε σε φέτες και τα βάζουμε στο ταψί. Βήμα 7: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα πάνω από την κορυφή των αχλαδων με το μείγμα σας.Βήμα 8: Ψήνουμε με έμμεση έκθεση σε μέτρια θερμότητα με το καπάκι κλειστό για 20 λεπτά. Περιστρέφουμε το ταψί 90 μοίρες. Συνεχίζουμε το ψήσιμο με το καπάκι κλειστό για 15-20 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια αφήνουμε τα να κρυώσουν για 15 λεπτά. Ιδέα σερβιρίσματος: Κόβουμε σε φέτες και σερβίρετε βάζοντας σαντιγί ή παγωτό.Συμβουλές: Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.